Uzun süredir yağış almayan Edirne ve çevresinde önceki gün etkili olan sağanak yağış üreticiyi sevindirdi. Yağmur ekili ürünlere ilaç oldu
Edirne'de son yılların en kurak kış mevsimi yaşanıyor. Üreticileri düşündüren bu durum etkili olan yağmurla umuda dönüştü.Türkiye'nin çeltik üretiminin yarısının karşılandığı Edirne'de yağan sağanak yağmur üreticiyi sevindirdi.
Kurak geçen kış mevsimi hakkında açıklamalar yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; "Uzun yıllardan beri ilk kez bu kadar kurak bir kış geçiriyoruz. Bu kuraklık şu ana kadar mahsule çok sıkıntılı bir süreç yaşatmadı, bu kuraklığın devamı geldiği takdirde ayçiçeği ve kanolalarda sıkıntı yaşayabiliriz diye düşünüyorduk. Fakat önceki gün yağışı görünce çiftçilerimiz de bu yağışla birlikte gübrelemelerini yaptı." Dedi.
"Yağmur Mahsüle Can Suyu"
Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun toprağa can suyu olduğunu dile getiren Arabacı; "Geçtiğimiz gün yağan yağmur belli aralıklarla yağsa da Edirne merkez ve ilçeleriyle birlikte metrekareye 9 ile 25 kg arasında yağış düştü. Bu şu an için çok yüksek seviyede bir yağış değil ama bizim attığımız gübreyi eritecek, mahsule can suyu oldu diyebileceğimiz kadar güzel bir yağıştı. İnşallah bu yağışların devamı da gelecektir. Geldiği takdirde önümüzdeki dönemde yaz sezonu da bereketli geçiririz." İfadelerini kullandı.
"Yağışlar Mahsül İçin Çok Faydalı"
Yağışların mahsül için faydalı olduğunu belirten Edirneli Üretici Erdal Akgün umutsuzluğun umuda dönüştüğünü söyledi. Akgün; "Yağış mahsülümüz için çok faydalı oldu. Bu yağmurla birlikte umutsuzluğumuz umuda dönüştü. Artık umudumuz var diyoruz çünkü bu yağış gerçek anlamda bir zaman kazandırmış oldu. İnşallah Şubat ayında da yeterli yağışlar alınarak açık kapatılacak diye düşünüyoruz. Toprağımızın suya doyacağına inanıyoruz çünkü ciddi anlamda uzun süre bitki için yeterli bir yağış aldık ama tabi bu iş toprağın doymasıyla ilgili. Daha fazla yağışları bekliyoruz." Dedi.
"Yağışsız ve Kuraklıkta Çeltik Ekimi Olmaz"
Çeltik ekiminin kurak ve yağışsız olduğunda yapılamayacağını söyleyen Üretici Akgün; "Nehirler şu an Ağustos ayındaki derecenin çok altında. Böyle yağışsız ve kurak giderse çeltik ekimi asla olmaz. Ülke ekonomisi de bu bölgede ciddi anlamda zarar görür. Hepimizin bildiği gibi ayçiçeği ve çeltikte büyük söz sahibi olan bir bölgeyiz. Yani yağış olmazsa hiçbir şey olmaz diyoruz. Şimdi buğdayın bu kadar kuraklığa rağmen kendini yaşatmasının sebebi, hem kış hem de soğuk olmasından kaynaklanıyor. Çünkü bitkinin çok fazla suya ihtiyacı olmuyor, soğuk olduğundan dolayı da kendini buzdolabında ki gibi koruyor. Tabi sıcaklar arttıkça, ilkbahar ve yaz mevsimine doğru çıkmış olan mahsulün tamamı kurumaya döner." Şeklinde konuştu.
Edirne'li üreticiler yağmurun devam etmesini bekliyor.