Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, Kahire Üniversitesi Rektörlüğünün üniversitenin öğretim kadrosu üyeleri üzerinde örtü giyilmesini yasaklama kararını destekleyen nihai, temyiz edilemez bir karar çıkardı.
Mahkeme kararında, “bireyin kıyafetlerini seçme özgürlüğünün anayasa tarafından güvence altına alınan kişisel özgürlük kapsamında olduğu; ancak, bu özgürlüğün mutlak olmadığını, Kamu ahlakına saygı göstermenin de sınırları olduğu" hatırlatmasında bulunuldu.
Mahkeme, özgürlüğün yasalar, yönetmelikler, idari kararlar, idari gelenekler veya iş gelenekleri tarafından öngörülen kısıtlamaları taşıyabileceğini de ekledi.
Mısır'da Sisi'ni kanlı bir darbe ile yönetimi ele geçirmesinden sora, darbe hükümeti burka ve peçeyi devlet kurumlarında ve kamuya açık bölgelerde giyilmesini yasaklayan bir yasa tasarısı hazırlıyordu.
El-Ezher Üniversitesi'nde karşılaştırmalı hukuk profesörü Amna Nasır, peçenin İslami bir gereklilik olmadığını ve İslami olmayan kökenlerinin olduğunu savunmuş; peçe ve burkanın bir Yahudi geleneği olduğunu ve Kur'an'la çeliştiğini de iddia etmişti.
2016'da Mısır'da Kahire Üniversitesi Rektörlüğü öğretim görevlilerinin peçeli ders vermelerini yasaklamıştı.
Rektör Nassar, söz konusu durumun eğitimi olumsuz etkilediğini savunarak, özellikle de yabancı dil eğitiminde peçeli ders veren öğretim görevlilerinin son derece başarısız olduklarını iddia etmişti.
Konunun mahkemeye taşınması sonucu, Mısır Yüksek İdare Mahkemesi bugün son sözünü söyleyerek, öğretim görevlilerinin üniversitede peçeli ders vermesini yasaklayan karara imza attı.