12 yıllık çalışma sonucu Malatya ve Ankara’dan sonra Türkiye’de üçüncü olarak Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde de üretilmeye başlanan ‘mor ekmeğin’ başta şeker hastalığı olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği ispatlandı. Fırıncı Ahmet Ceyhan, Edirne İl Genel Meclisi toplantısında tanıttığı ekmek için ciddi talepler olduğunu ve siparişlere zor yetiştiklerini söyledi.
Edirne İl Genel Meclisi’nin bugünkü gündem maddesi ‘Mor Ekmek’ oldu. İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından 12 yıllık çalışma sonucu üretilen ve başta şeker hastalığı olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği ispatlanan mor ekmek, Malatya ve Ankara’dan sonrada Türkiye’de üçüncü olarak Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde üretilmeye başlandı.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde uzun yıllardır fırıncılık yapan Ahmet Ceyhan, İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından 12 yıllık çalışmalarla üretilen mor ekmeği Edirne’de de üretmeye başladı. Prof.Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından 20 binin üzerine deney sonucunda fonksiyonel gıda türünde üretilen ekmeği 10 gün önce üretmeye başladıklarını söyleyen Fırıncı Ceyhan, Malatya ve Ankara’dan sonra Edirne’nin Türkiye’de bu ürünü üreten üçüncü şehir olduğunu söyledi.
Mor ekmeğin, renginin kaynağının Antosiyanin isimli bir madde olduğunu dile getiren Ceyhan; “Mor ekmek de içerisinde yüksek oranda antosiyanin dediğimiz maddeler içermektedir. Bu antosiyaninler bitkilere renk veren kısımların ileri teknoloji uygulanarak ayrıştırılmasından sonra ortaya çıkan ‘mor miks’ adı verilen tozlardan oluşuyor. Bize mor miks dediğimiz madde toz halinde geliyor, biz bunu yüzde 65 tam buğday unu, yüzde 29,5 beyaz una ilaveten yüzde 6,5 da mor miks katarak bildiğimiz usullerle ekmeğimizi üretiyoruz” dedi.
Ekmeği yaklaşık 3 hafta önce üretmeye başladıklarını söyleyen üretici Ceyhan; “Yaklaşık 1 ay önce bu mor miksi üreten ekibe ulaştım ve 3 hafta önce yapıp satışa sunduk. Tabii onun öncesinde 10 gün kendimiz ürettik. Denedik, yakınlarımıza tavsiye ettik, şeker hastalarına verdik. Olumlu dönüşler olunca üretmeye karar verdik. Şu anda Edirne’de seri üretime başladık. Şu anda da ciddi talepler var. Ciddi geri dönüşler başladı. Her gün olumlu haberler alıyoruz. Günde 200 civarında üretiyoruz ve siparişlere zor yetişiyoruz.”
Ekmeğin en büyük faydasının da şeker hastalığına iyi gelmesi olduğunu belirten Ceyhan; “Şeker hastalığını baskılaması en büyük özelliği. Bu hastalığa çok iyi geliyor. Çocuklarda zeka gelişimini olumlu yönde etkilediği söyleniyor. Mor renkli pigmentlerin de dünyadaki sağlık alanında çok faydalı olduğu zaten bilinen bir gerçek. Bu ekmek ilk önce Malatya’da üretildi, daha sonra Ankara’da, biz de Edirne olarak üçüncü üreten iliz. Halen Türkiye genelinde yayılmaya devam ediyor” diye konuştu.