Geçtiğimiz dönem Edirne İl Genel Meclis Üyeliği ve Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanlığı yapan Üretici Erdal Akgün çiftçi açısından, 2019 yılını değerlendirdi. Akgün, “Verim konusunda şikâyetçi değiliz sadece ve sadece ayçiçeğinde bu yıl çok aksaklıklar yaşadık. Ayçiçeğini ektiğimizde yüzde 40-50 gibi köse hastalığı oldu. Ondan dolayı bozmak zorunda kaldık.” Dedi.
“Umudumuzu bir anlamda kanolaya bağlamıştık…”
2019 yılının bazı ürünlerde üretici için verim konusunda çok iyi bir yıl olduğunu dile getiren geçtiğimiz dönem Edirne İl Genel Meclis Üyeliği ve Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanlığı yapan Üretici Erdal Akgün, fiyat konusunda ise ne kadar destek verilirse verilsin girdi maliyetlerinin artışından dolayı bir türlü memnun olamadıklarını ifade etti.
Zor şartlar altında üretim yaptıklarını belirten Akgün, “2019 yılında ekmiş olduğumuz kanolaların bazı bölgelerde yani özellikle Sırpsındığı bölgesinde yüzde 90’nı neredeyse bozuldu. Ektikten kısa bir süre sonra yağmur yağdı. Daha sonra yağmurların devam etmemesinden dolayı havaların aşırı derece de sıcak olması ve diğer taraftan toprak kabuk yaparak bazıları çıkamadı. Çıkmış olanlarında yüzde 60-70’i kuraktan dolayı kurudular. Umudumuzu bir anlamda kanolaya bağlamıştık.” Şeklinde konuştu.
“Verim konusunda şikâyetçi değiliz”
Ayçiçeğinin borsada tahmin edilenin üzerinde bir fiyat bulduğunu söyleyen Akgün, “Tabi ki onlarında bir sınırı var. Onlar borsadan çekildikten sonra ayçiçeği ve kanola fiyatlarında da ciddi anlamda düşüşler yaşadı. Çeltik de yani pirinç de tabi suyla olan bir bitki çok zor şartlarda üretilen bir bitki çiftçi çeltikten de iyi verim aldı. Ama fiyatlar konusunda tabi ki onlar da muzdarip. Ben ne kadar çeltik üreticisi olmamış olsam da birimizin derdi hepimizin derdi oluyor. Yani verim konusunda şikâyetçi değiliz sadece ve sadece ayçiçeğinde bu yıl çok aksaklıklar yaşadık. Ayçiçeğini ektiğimizde yüzde 40-50 gibi köse hastalığı oldu. Ondan dolayı bozmak zorunda kaldık.” Dedi.
“Hastalıkla mücadelede çiftçi yenik düştü”
3, 5 defa yeniden tarlasını ekmek zorunda kalan çiftçilerin olduğunu söyleyen Akgün, ”Ektiğimiz ayçiçekleri bu seferde çıkarken kurt kesmeye başladı. Bozkurt dilinde tabir edilen bir kurt ekmiş olduğumuz ayçiçekleri tam çıkma noktasında kesti. Kurtla mücadelede ülkemizde olan ilaçları kullandık. Başarılı olamadık. Ancak kurdun üreme dönemi bitince 5 defa ekilen ayçiçekleri kesilmeden büyümeye başladı. Buda ciddi anlamda verim kaybı yarattı. 250-300 kilogram alınması gerekirken 100-150 kilogramda kaldı. Yani burada tabi ki bir eksiklik var. Bu eksiklikte nedir? Kurtla mücadelede kullanmış olduğumuz ilaçlardaki etken maddenin düşüklüğünden dolayı kurtla mücadelede maalesef çiftçi yenik düştü. Ben kendim yurtdışından aldım. Ve bir defa da başarılı olduk. Bu ne demektir? İthal edilen ilaçların etken maddesinden kaynaklı başarısız olmamız. Çok ciddi anlamda maliyetler yüklendi çiftçimize.” İfadelerini kullandı.
Yağışların bu yıl kurak gittiğini dile getiren Akgün, ekilen buğdayların iyi durumda olduğunu fakat yağışa ihtiyaç duyduğunu söyledi.
“Gözümüz kulağımız hep hava durumlarında”
Geçen yıl ile kıyaslandığında 2019 yılında 4’te 1’i kadar yağış alınmış olduğunu ifade eden Akgün, “Artık teknoloji ilerledi gözümüz artık telefonlarımızda gözümüz hep hava durumlarında yani 3 günlük, 1 haftalık ve 1 aylık hava durumlarına bakıyoruz. Bazen güzel bulutlanmalar yağış gösteriyor. Ama 2-3 gün sonra bakıyoruz. Yağış olmadığını görüyoruz. Tabi ki kar çiftçi için çok önemli bizim önemli için önemli olunca haliyle tarladaki mahsulümüz için de ayçiçeği ekeceğimiz yer içinde önemli. Yani kar topraktaki hastalıkları yok eden çok ciddi anlamda sağlıklı gelen bir yağış biçimi kar birde dediğimiz gibi toprak dinlene dinlene istediği kadar karı aldığından dolayı bu tamamen olan yağış toprakta kalıyor. Hızlı yağan yağmurlar gibi toprağa zarar vermiyor. Şuanda tabi ki kar yağmış olsa çok mutlu oluruz. Ama artık hava tahminleri de bizi yanıltmaya başladı. Gözümüz kulağımız hep hava durumlarında.” Dedi.