“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 24 Kasım 2019, Pazar 12:50 tarihinde eklendi. 470 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

EN AZ ANTİBİYOTİK KULLANAN İKİNCİ KENT EDİRNE

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Edirne’de akılcı ilaç kullanımı koordinatörlüğü kurulduğu ve kentte eczanelerden reçetesiz antibiyotik satışının önüne geçilmesinin yanı sıra, hekimlerin antibiyotik reçete yüzdelerinde de oldukça düşüş gözlemlendiği ifade edildi. Ayrıca Edirne’nin en az antibiyotikli reçete yüzdesine sahip ikinci il olduğu belirtildi.
EN AZ ANTİBİYOTİK KULLANAN İKİNCİ KENT EDİRNE

Akılcı İlaç Kullanımı

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklamada akılcı ilacın temel yaklaşımının ilacın gerektiği zaman, gerektiği zaman kullanılması olduğu belirtildi. Sürecin, devletin, ilaç endüstrisinin, hekim ve eczacılar olmak üzere sağlık personelinin akılcı davranmasına bağlı olduğu belirtilen yazılı açıklamada, “Hangi ilacın kullanılacağına karar veren hekim, ilaçla ilgili hasta, hasta yakını, hekim ve diğer sağlık personeline danışmanlık hizmeti veren ve ilacı uygun şartlarda sağlayan eczacı, ilacı uygulayan hemşire veya hasta, akılcı ilaç kullanımında sorumlu olan kişilerdir. İlaç tedavisine karar vermeden önce mutlaka ilaç-dışı tedavi seçenekleri gözden geçirilmeli ve daima ilaç tedavisi ile birlikte diyet, egzersiz gibi gerekli yaşam biçimi değişiklikleri konusunda hasta uyarılmalıdır. Hastasının durumunu etraflı bir şekilde inceleyip tanı koyduktan sonra mevcut ilaçlar arasından en uygununu seçecek ve buna göre reçete yazacak olan sorumlu kişinin hekim olması nedeniyle, hekimin yükümlülüğü ve davranışı akılcı ilaç kullanımının temelini oluşturuyor.” İfadelerine yer verildi.

Akılcı İlaç Kullanımı nedir?

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, akılcı ilaç kullanımı, hastaya doğru tanının konması, sorununun dikkatlice tanımlanması, tedavi amaçlarının belirlenmesi, değişik seçenekler içinden etkinliği kanıtlanmış, hastanın kendisi ve yaşadığı toplum için en düşük maliyetli tedavinin seçilmesi gerektiği belirtildi.

Söz konusu ilaca uygun bir reçete yazılması, hastanın tedavi konusunda bilgilendirilmesi, tedavinin sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesini kapsayan sistematik bir yaklaşım biçimi olduğu ifade edildi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin önemli bir sağlık sorunu ve düzeltilmesi güç bir alışkanlık olarak kabul edildiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre tüm ilaçların yarısından fazlasın uygunsuz bir şekilde reçete edildiği ve dağıtılmakta olduğunun altı çizildi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali