“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 10 Nisan 2011, Pazar 12:01 tarihinde eklendi. 565 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Karpuz ve Kavunda "Tohum" Uyarısı

Karpuz ve Kavunda "Tohum" Uyarısı
Karpuz ve Kavunda Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Aysan, "Son iki yılda bölgemizde yaklaşık bin dekar alanı etkileyen bakteriyel meyve lekesi hastalığının önlenmesinin ilk şartının hastalıksız tohum kullanmak" dedi. 
 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Aysan, "Son iki yılda bölgemizde yaklaşık bin dekar alanı etkileyen bakteriyel meyve lekesi hastalığının önlenmesinin ilk şartının hastalıksız tohum kullanmak" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aysan, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlenen "Karpuz ve Kavunda Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığı" konulu seminerindeki konuşmasında, hastalığın Türkiye'de ilk defa 1996'da Edirne'nin Enez ilçesinde ortaya çıktığını ve üretim alanı yakılarak temizlendiğini kaydetti.

Hastalığın, 2004 yılında ise Doğu Akdeniz'de üretim alanlarında tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Aysan, şöyle konuştu:

"2009 ve 2010 yıllarında hastalık bölgemizde karpuz ve kavunlarda görülmüştür. Hastalık kavunu da etkiler. Meyve yüzeyinde küçük su emmiş lekeler gözlenir. Olgun karpuz meyvelerinde nekrotik alanlar ve kabuk çatlakları gözlenirken kavunlarda halka şeklinde lekeler oluşur.

2009 yılında Adana Tarım İl Müdürlüğü karpuz tarlalarında surveyler yapmış, toplanan örneklerde Üniversite ile zirai mücadelenin ortak çalışmalarıyla, etmen

'Acidovorax avenae subsp citrulli' olarak teşhis edilmiştir. 2010 yılında da daha az ama benzer belirtilerle, şüpheli karpuz tarlaları görülmüş ve bu yıl da 'Aac' rapor edilip, bakanlığın emriyle gerekli karantina tedbirleri alınmıştır. "

Aysan, hastalıkla mücadele ilk şartın hastalıksız tohum olduğunu, ithal tohumların karantina kuruluşlarınca dikkatle testlenmesi gerektiğini kaydederek,

"Sadece karpuz tohumlarında değil, tüm kabakgillerde 'Aac' aranmalıdır. Tohum veya fidedeki en küçük bulaşıklığı saptayabilecek yöntemler geliştirilmelidir. Mücadele için tohum firmaları ile de işbirliği yapılmalı. Hastalığın olmadığı ülkelerde veya bölgelerde tohum üretimi yapılmalı. Tohumluk alınacak yerlerde,

'tarla kontrolleri' yapılarak, hastalık yönünden incelemeler yapılmalı. Kullanılacak tohumlara ön çimlenme yapılarak hastalıksız olduğu kontrol edilmeli" dedi.

-TARLADA DİKKAT EDİLECEKLER-

Tarlada dikkat edilecek konuları sıralayan Aysan, şöyle devam etti:

"Hastalıksız fideyle üretime başlanmalı. İyi hazırlanmamış tarlada hastalık fazla görülür. Tarla hazırlığına önem verilmeli. Damlama sulama ve iyi bakım koşulları hastalığı azaltır. Bitki sulaması sabah erken ya da akşamüzeri yapılmalıdır. Eğer mümkünse karpuz üretim alanlarının etrafındaki diğer kabakgil üyelerini yetiştirilmemeli, üretim yapılan alandaki yabancı otlar temizlenmeli. Zamansız kendiliğinden gelişen karpuz ve kavun fideleri tarladan yok edilmeli. Üretim sezonu sonunda tüm bitki artıkları toplanmalı.

Üretim alanında hastalık görüldüyse, hasta bitki hemen uzaklaştırılmalıdır. Bakteri sıcağı sevdiği için geç ekilen karpuzlarda hastalık daha şiddetli görülür. Bakır+mancozeb içerikli preparatlar bakterinin yayılmasını azaltmaktadır. En az üç yıl üretim alanında herhangi bir kabakgil üretimi yapılmamalıdır. Üretim sezonu sonunda bulaşık tarlalara hayvan bırakılmamalıdır. "


 (Anadolu Ajansı)

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali