“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 30 Eylül 2019, Pazartesi 19:26 tarihinde eklendi. 602 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kış turizmi için harekete geçildi

Edirne İl Genel Meclisi Ekim Ayı toplantılarının üçüncü birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporla kış turizminin hareketlendirilmesi için gerekenler sıralandı. Edirne ekonomisinin can damarlarından olan kış turizminin canlandırılması ve gelişmesi için turizm komisyonu tarafından hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu. Rapor oy birliği ile kabul edildi.
Kış turizmi için harekete geçildi

Edirne İl Genel Meclisi Ekim Ayı toplantılarının üçüncü birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporla kış turizminin hareketlendirilmesi için gerekenler sıralandı. Edirne ekonomisinin can damarlarından olan kış turizminin canlandırılması ve gelişmesi için turizm komisyonu tarafından hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu. Rapor oy birliği ile kabul edildi.

Edirne’de kış turizminin canlandırılması ve geliştirilmesi için kurumlar tarafından yapılan programlar hakkındaki raporda; konaklama sektörünün il ekonomisine katkısının yıllık yaklaşık 50 milyon TL olduğu ve bu rakamın potansiyelinin sadece %30’u olduğu yer alıyor.

“Turizm hareketliliği dönemsel olarak değişiyor”

Edirne’deki turizm hareketliliğine bakıldığında dönemsel olarak değişiklik gözlemlendiğini söyleyen Turizm Komisyonu Başkanı Gegeoğlu; “Nisan ayında öğrenci turları, günü birlik hafta sonu yerli turlar ve son 1 yıldır Bulgaristan ve Yunanistan alışveriş turları, Kakava Şenlikleri ile başlayan sezon Haziran ortalarında yurt dışında yaşayan gurbetçiler ve Kırkpınar Festivali’nin ardından Ağustos Ayı’nın sonuna kadar yoğun bir dönem yaşamaktadır. Daha sonrasında düşüş eğilimine giren sektör 2018 Eylül Ayından itibaren Bulgaristan ve Yunanistan’dan hafta sonları alışverişe gelen turistler ve de spor organizasyonları ile doluluklarını arttırmıştır” ifadelerine yer verdi.

Turizm sezonunun en düşük döneminin Aralık ve Mart ayları arasında yaşandığını söyleyen Gegeoğlu; bu dönemde konaklama tesislerinin doluluk oranının yüzde 10’lara kadar düşmekte olduğunu belirtti.

“Kışın alışveriş festivali düzenlenebilir”

Söz konusu raporda yer alan turizm sektörünü kış aylarında da hareketli hale getirebilmek adına kısa vadede Balkan coğrafyasını içine alacak Edirne ve Keşan’da faaliyet gösteren firmaların sponsorluğunda organizasyon ve tanıtımlarının yapıldığı Aralık ve Mart ayları arasında uzun süreli ve kapsamlı bir alışveriş festivali düzenlenebileceği önerisi meclise sunuldu.

Uzun vadede kongre ve spor turizminin Edirne’de yapılabilmesi için gerekli mekânsal yatırımların yapılarak kente katkı sağlanabileceğini söyleyen Gegeoğlu; kongre turizminden elde edilen kişi başı gelirin deniz turizminden 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Kentin turizmi ile ilgili Kamu-Üniversite-STK ve özel sektörün birleşiminden oluşan kurumsal bir Turizm Planlama Komisyonu kurulabileceğini dile getiren Ggegoğlu; “kapsamlı bir rapor hazırlanarak eylem planı yapılması sektörün gelişmesi ve ilimize daha fazla katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir” dedi.

“Gelen turistleri kaybetmeye başladık”

Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistleri önemsemenin yetmediğini vurgulayan Gegeoğlu; fiyat etiketlerindeki dengesizlikler ve yaşanan sıkıntılar sonrasında gelen misafirlerin Çorlu, Çerkezköy ve İstanbul bölgelerine doğru kaymaya başladığını dile getirdi.

Bununla ilgili sorumlu olan birimlerin daha fazla hassasiyet göstererek bir araya gelip çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Gegeoğlu, aksi takdirde kente gelen nakit akışının kaybolacağını vurguladı.

“Vatandaş neyi kaç paraya aldığını bilsin!”

Edirne’nin ekonomisinin turizme dayalı olduğunu söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; “mevcut potansiyeli sağlıklı bir şekilde kullanmalıyız. Daha önce Tarihi Alipaşa esnafının yaptığı hatalara düşmeyelim. Sonra 20 yıl o insanları arayıp durduk. Ve şuan esnafların hepsi el değiştirdi. Fiyat listelerini vatandaşların önüne koyalım ve belli güveni sağlayalım. Vatandaş neyi kaç paraya aldığını bilsin” dedi.

“Turist çekecek bir şeyler yapılmalı”

Trakya Üniversitesi’nin kente faydası olmadığını iddia eden Mehmet Geçmiş, “o kadar öğrenciler, bilim adamları yetiştiriyoruz. Burada eğitimin dışında Edirne’ye sosyal anlamda toplumla entegre olup katkı sağlayamıyorlar. Artık kendi kabuğundan çıkıp toplumun ve STK’ların sorunlarını araştırsınlar. Kamu üniversiteleri, STK’lar ve özel sektörün birleşiminden oluşan turizm planlama komisyonunun oluşması lazım. Açılan mekânların da farklı bir şeyler yapması gerekir. Örneğin Trakya geceleri, yöreye özel sunumlar koysalar daha fazla turist çekebiliriz. Esnaflar turistleri çekmek için çalışma başlatsınlar biz de onlara katkı sunalım. Ama bir adım atsınlar” dedi.

Söz alan il genel meclis üyeleri, kış turizminin avcılık ile geliştirilebileceği önerisinde bulunurken, bazı meclis üyelerinin de üniversiteye ait olan sosyal tesislerin herkese açık olması gerektiğini söyledi.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali