McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 01 Ekim 2014, Çarşamba 19:47 tarihinde eklendi. 588 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Boş Tribünlerin Sorumlusu Passolig mi?

Süper Lig'de tribünlerin boş kalması Passolig'e bağlanırken istatistikler bunun doğru olmadığını gösteriyor.
Boş Tribünlerin Sorumlusu Passolig mi?

Vatan gazetesinin haberine göre; Türk futbolunun bu sezonki en ciddi sorunlarından biri seyirci azlığı. Bunun sorumlusu olarak 365 bine yakın futbolseverin sahibi olduğu 'Passolig' gösteriliyor ancak bu problemi sadece Passolig'i günah keçisi ilan ederek açıklamak ne kadar doğru? İstatistikler, tribünlerin boş kalmasında 'Sorumlu Passolig' diyenlere katılmıyor...

SORUMLU KİM

Ülkemizde seyirci sayısının azlığı esasında sadece bu yılın sorunu değil. Son 4 yılda ortalama toplam seyirci rakamlarına bakıldığında Türkiye, Avrupa'nın 10 ligi arasında 7. sırada...

14 milyona yakın ortalama toplam seyirciye sahip Bundesliga'yı 13 milyon 148 bin 465 izleyiciyle Premier Lig takip ediyor. Süper Lig'in rakamı ise 3 milyon 442 bin 500...

Ülkemizde geride kalan son 5 sezonda her yıl seyirci ortalaması düştü. 2009-10'da seyirci ortalaması 15 bin 13'tü... Bu rakam 2013-14 sezonunda 10 bin 913'e geriledi.

Taraftarları tribünlere çeken en önemli etkenlerden biri transfer. Ancak Süper Lig ekipleri bu sezon önceki yıllarla kıyaslandığında neredeyse transfer yapmadı. 2010-11'de 114 milyon Euro, 2011-12'de 117 milyon Euro, 2012-13'te 128 milyon Euro, 2013-14'te ise 119 milyon Euro'luk transfer harcaması yapan takımlar bu sezon ise 71 milyon Euro harcadı. Sadece transfere harcanan para da düşmedi, transfer sayısı da azaldı.

REKLAM DA AZALIYOR

Öte yandan Türkiye'de seyirciler tribünlere gitmiyor ama ekran başına da geçip futbol izlemez oldu. Dizilerin reytingleri futbol maçlarını geçti. Bunun yanı sıra futbola ilgi göstermeyenler sadece izleyiciler de değil. Futbola reklam verenlerin de ilgisi düştü. Bu sezon Süper Lig’de 7 takımın göğüs reklamı yok, PTT 1. Lig'de ise 7 takımın forma sponsoru bulunmuyor.

Türkiye Ligi'nin UEFA sıralamasındaki düşüşüyle Avrupa'ya daha az takım göndermesi, Bundesliga'da gol ortalaması 2.81'ken Süper Lig'de rakamın 2.21 olması ve Avrupa'nın birçok 2. liginde Süper Lig'den fazla gol atılması gibi etkenleri de bunlara ekleyince sorunu sadece Passolig'le açıklamasının doğru olmadığı ortaya çıkıyor.

EN İYİ ÖRNEK BEŞİKTAŞ

Seyirci azlığında esas problemin Passolig olmadığını gösteren en çarpıcı örneklerden biri Beşiktaş maçlarındaki izleyici sayısının azlığı... Kartal'ın Rize ile oynadığı maçı yaklaşık 6 bin kişi izledi. Ancak Beşiktaş’ın toplamda 60 bin Passolig Kart sahibi mevcut. Bunların 11 bininin de kombine kartı bulunuyor.

İTALYA ESKİYE DÖNDÜ

Passolig kart sahibi taraftar sayısı şu an 350 bin. Sezon sonunda bu sayının 1 milyon olması bekleniyor. Şike süreci sonrası büyük yara alan İtalya Ligi'nde tribünlerdeki şiddet olayları E-bileti mecbur kılmıştı. İtalyan futbolseverler geçiş yılı olan ilk sezonda tribünlere gitmeye yavaş yavaş başlamış, takip eden sezondaysa tribünleri eski günlerine döndürmüştü.

 

 

 

 

 

 

 

analizmerkezi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali