McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 11 Eylül 2014, Perşembe 18:37 tarihinde eklendi. 760 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

IŞİD’in Bilinenleri, Bilinmeyenleri

IŞİD’in Bilinenleri, Bilinmeyenleri

IŞİD aylardır Türkiye’nin, Ortadoğu’nun ve dünyanın gündemini meşgul ediyor. Irak ve Suriye’de ise sadece gündemi değil, hayatı da belirleyen unsur olmuş durumda. İnsanları hunharca katleden bu örgüt hakkında çok şeyler yazılıyor ama IŞİD’e hala zihinlerde bir şekil verecek yeterli bilgi yok. Mevcut bilgilerin kirliliği örgütü tanımayı daha da zorlaştırıyor.  Onun için her yazılana inanmamak gerekiyor. Bir dostumun tavsiyesi üzerine son bir haftadır örgütle ilgili bilgileri ayıklamaya çalıştım. Doğruluğuna inandığım bu bilgileri tek tek arz etmek istiyorum;

1-    IŞİD  ilk ortaya çıktığı sıralarda El Kaide’nin bir kolu olduğu iddia edildi. Sonradan bir alakasının olmadığı anlaşıldı. IŞİD, El Kaide’den bağımsız olarak, Irak’ın sünni bölgelerinde ortaya çıktı. Daha sonra Suriye’deki otorite boşluğundan istifade ederek bu ülkede Rakka bölgesini ele geçirdi. IŞİD tehlikesi Musul’u ele geçirinceye kadar çok dikkat çekmemişti.

2-    Liderleri olan Ebu Bekir El Bağdadi’nin Amerika ve İsrail’le bağlantılı olduğu iddia edildi ama bu iddia henüz ispatlanabilmiş değil.

3-    Resmi rakamlara göre IŞİD’e mayıs ayına kadar 81 ülkeden 12,000 kişinin katıldı. Batı ülkelerinden 3000 kişinin IŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor. En çok Fransa (900), İngiltere (400) ve Belçika’dan (240) katılım var.  Dünya genelinde ise Tunus (3000), Suudi Arabistan ( 2500),  Rusya ( 2000 kişiden fazla) ve Ürdün’den (2000 kişiden fazla) katılım var. Türkiye’den ise binden fazla katılım olduğu tahmin ediliyor.

4-    IŞİD’in esin kaynağı ya da bugünkü tabirle teorisyeni İbn-i Teymiyye’dir.  1263 Harran doğumlu İbn-i Teymiyye bir çok alimce “sapıkların atası” olarak bilinir. Şu sözler ona aittir;

•    Allah Arş'ın üzerinde oturur, kendisi ile beraber oturması için Resulullah’a da yer bırakır
•    Allah gökten yere, benim indiğim gibi iner
•    Kaza namazı kılmak lazım değildir
•    Cehennem azabı sonsuz değildir.
•    (Hz.)Ömer çok yanılmıştır
•    Gazali’nin kitapları uydurma hadis ile dolu
•    Kabri Nebeviyi ziyaret için sefere çıkmak haramdır.
•    (Hz.) Ali iman ettiği zaman çocuk olduğu için Müslümanlığı sahih olmadı.
•    (Hz.) Osman malı çok severdi

İslam alimleri, Vahhabiliğin de temelini atan İbn-i Teymiyye’ye uyanın küfre gireceğini söylemişlerdir. İbn-i Teymiyye ise kendisi gibi düşünmeyenleri tekfir etmiştir. Onu örnek alan IŞİDçiler de kendilerinden olmayanları kafir ilan ediyorlar ve katlini vacip görüyorlar.  Bir çok katlin altında İbn-i Teymiyye’nin görüşleri yatıyor dersek yanlış olmaz.

5-    IŞİD en çok Amerikalı iki gazetecinin başını kestiği için Batının tepkisini çekti.  El Cezire televizyonu her iki gazetecinin Ortadoğu’da gazeteciliğe başlaması, askeri kurumlarla yakın çalışmaları ve gazetecilerden Steven Sotloff’un üzerinden İsrail pasaportunun çıkması nedeniyle ajan olduklarını iddia etti.  Örgüt sadece Batılı gazetecilerin başlarını kesmiyor. Bugüne kadar Kuzey Irak’lı bir peşmerge, Lübnan’lı iki Şii asker ve bir gazeteciyi de başını keserek infaz etti. Ancak ABD, İsrail veyahut Avrupa kimliği taşımadıkları için kimse önemsemedi.

6-    Batı ülkeleri IŞİD’den kurtulmaya çalışıyor ama IŞİD’in elindeki silahların nerdeyse tamamı Amerika ve diğer batılı ülkelere ait. Bu silahların Irak ordusunun elinden alındığı iddia ediliyor ( ya da verildi).  Şayet Batı ve Ortadoğu’daki müttefikleri IŞİD’e karşı ortak hareket etmezlerse Irak Şam İslam Devleti bir yıla kalmadan kurulur.  Ne Irak ne Suriye ne de diğer örgütlerin IŞİD’le baş edecek kapasiteleri yok. Irak ve Şam düşerse sıra Lübnan ve Ürdün’e gelecektir.  

7-    IŞİD’in günün birinde İsrail’e de saldıracağı meçhul. Çünkü IŞİD son Gazze saldırısında İsrail yerine Hamas’ı tehdit etmişti. İlginçtir, İsrail de IŞİD’i birincil bir tehdit olarak görmüyor.

8-    IŞİD sadece sahada değil, sosyal medyada da savaşıyor. Örgüt şu ana kadar twitter’da 60 bin hesap açtı. Twitter her ne kadar tespit ettiği hesapları kapatsa da 27 bin hesap hala aktif durumda.  Öte yandan,  Anonymous gibi bazı hacker grupları ile Suriye ve İran rejimlerine bağlı çalışan elektronik birimler de IŞİD’in hesaplarını bloke etmek için uğraşıyorlar. IŞİD iki gün önce twitter çalışanlarını ölümle tehdit etmişti.  

9-    IŞİD’e katılımların sosyolojik tahlili yapıldığında; militanların ülkelerinde ezilmiş, baskı ve zulüm gören, ikinci sınıf, fakir ve eğitimsiz sınıftan olduğu görülüyor.  IŞİD’li militan Fransa’da toplumun dışladığı bir Cezayirli, Rusya’da baskı gören bir Çeçen, Mısır’da işkenceye maruz kalan bir Müslüman Kardeşler üyesi ya da Libya’da bir gelecek göremeyen bir vatandaştır. Savaşma nedenleri şeriat değildir. Çoğu yaşadığı ülkede karşı koyamadığı sınıf veya yönetime olan kinlerini kusmak  için IŞİD’e katıldı.

IŞİD’le ilgili yazacak daha çok şey var. Kalanları başka bir yazıya bırakıp özetlersek;  IŞİD her ne kadar İslam’ı referans alda da yaptıklarının İslam’la alakası yoktur. Din sadece savaşa alet ediliyor.  Örgüt bir an önce durdurulmazsa Moğol istilası benzeri bir yıkım yaşanacaktır.


İbrahim Bekiroğlu

Yazdır Paylaş
ETİKETLER : isid-nedir
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali