McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
İslam düşmanı Metin Uca öldü
Bu haber 20 Ağustos 2014, Çarşamba 20:23 tarihinde eklendi. 590 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ŞALLI; "ÇEHALET; DAMAT 13 GELİN 16 YAŞINDA"

ŞALLI; "ÇEHALET; DAMAT 13 GELİN 16 YAŞINDA" Turan ŞALLI Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı yaptığı yazılı açıklamayla erken evliliklerle ilgili ‘tamamen cahillik’ dedi. Şallı açıklamasında; Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’nin gündemine bomba gibi bir haber düştü.”damat 13 gelin 16 yaşında” herkes hayrete düştü. Habere bir bakarsak; Bursa Merkez Yıldırım İlçesi’nde çadırda kalan iki Roman aile, aralarında ‘beşik kertmesi’ yaptıkları çocukları C.Ş. ile N.P.’yi mahallede yaptıkları düğün ile evlendirdi. N.P.’nin gelinlik giydiği düğün, bir gece öncesinden kına gecesi organize edilerek başladı.
ŞALLI;

 

Sabaha kadar eğlenen davetliler, bir sonraki gün gelin almaya gitti. Ardından mahalle arasında düzenlenen düğünde, gelin ve damat karşılıklı olarak dans edip, göbek attı. Bir ara oynamaktan sıkılıp, “Arkadaşlarımın yanına gidiyorum” diyerek düğün alanından ayrılan küçük damat, güçlükle ikna edilerek getirildi. Gelin ile damat arasındaki yaş ve boy farkının kendileri için önemli olmadığını söyleyen aileleri, “Biz çocuklarımızı birbirlerine sadık kalmaları için yaptığımız düğün ile evlendirdik. Erkek tarafı başlık parası dahi ödedi. Çocuklarımızın resmi nikahlarını yaşları tutunca kıyacağız” şeklinde idi.

Basında ailelerin roman oldukları açıklanmasa da roman oldukları anlaşılıyordu. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak  Edirne’de,  romanların erken evlilikleri konusunda ilk araştırma yapan dernek olmamız ile birlikte konu bizim için daha da kazanmıştır. Yaşanan olay düşündürücü olmakla birlikte üzüntü vericidir.

Romanların yeteri derecede eğitimin içinde olamamaları maalesef toplumun en cahil  kesimini  oluşturmakta,  sosyal içerme konularının  çözümüne engel teşkil etmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan “çocuk gelinler” sorunu maalesef romanlarda da görülmektedir. Tek farkı zoraki evliliklerin yaşanmamasıdır. Bursa’da yaşanan olay bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız bir türdendi. Gelin 16 damat 13 yaşında inanması çok zor. Kızın üzerinde gelinlik, damadın üstünde gömlek ve altında kumaş pantolan var. Düğün esnasında bir kadın araya giriyor sarılmalarını sağlıyor. İş adeta evcilik oyununa benzetilmiştir. Yaşanan olay tam anlamıyla bir cehalet örneğidir. Edirne merkezde romanların erken evlilikleri konusunda Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak yapmış olduğumuz araştırma çalışmaları sırasında bu tür evlilikleri normal sayan özellikle anne babaların küçük yaşta evlendiği ortaya çıktı.”birbirlerini seviyorlar, aman kocaya kaçmasın” diye göz yumulan erken evlilikler beraberinde büyük sosyal sorunlar yaratmaya devam edecektir. Özellikle orta eğitimin içinde yer almayan romanların  erken evliliği daha fazla olmaktadır. İşin özünde anne ve babaların eğitimsiz olmaları ön plana çıkmaktadır. Bu yanlış düşünceleri kıramazsak sosyal sorunlarımızın artacağını düşünmek zorundayız. Bu konuda yasal mevzuat olmasına rağmen sorun devam etmektedir.

Yazdır Paylaş
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLANANLAR
Trakya22 Haber Portali