“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 15 Agustos 2011, Pazartesi 18:21 tarihinde eklendi. 828 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ergene "Kanser'e Neden Oluyor" İddiası

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nden geçen ve fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle içinde canlı türü yaşamayan Ergene Nehri, vatandaşları canından bezdirdi.
Ergene Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nden geçen ve fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle içinde canlı türü yaşamayan Ergene Nehri, vatandaşları canından bezdirdi. Tarımcılık büyük oranda düşerken, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, nehirden dolayı kanser hastalarının büyük oranda artığını ve ölümlerin yaşandığını söyledi.

Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları'ndan doğan ve Çorlu, Çerközköy, Lüleburgaz, Babaeski , Pehlivanköy ve Uzunköprü'den geçtikten sonra Meriç Nehri ile birleşen ve ardından Saroz Körfezi'ne dökülen Ergene Nehri'ndeki kirlilik, bölge halkını çileden çıkarttı. Fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan, içinde canlı türü yaşamayan ve çevreye ağır koku yayan Ergene Nehri'nin temizlenmesi için æErgene Platformu'nun üyeleri ile vatandaşlar 2 defa eylem yaptı. Ancak şuana kadar bir sonuca ulaşamadı.

YILLAR ÖNCE ERGENE FOTOĞRAFI

1987 yılında akrabası ile 1987 yılında berrak şekilde akan Ergene Nehri'nin önünde fotoğraf çektirdiğini belirten ve bu nehrin suyunda yüzdüklerini ve balık tutuklarını belirten Uzunköprü Belediye Başkanı CHP'li Enis İşbilen, ôFotoğrafı çektiğimiz bu yerde çevreye yaydığı ağır kokudan dolayı yaklaşmak bile mümkün değil. Çerkezköy ve Çorlu'daki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle babam ve arkadaşları ile benim girip yüzdüğü bu nehirde şimdi canlı yaşamıyor. Suya vücudunun bir parçası dokunduğu an yaralar çıkıyor. ödedi.

Uzunköprü Belediye Başkanı İşbilen sözlerini şöyle sürdürdü:

öErgene Nehri Trakya'nın kanalizasyonu haline geldi. 1990'lı yıllarda başladı ve kirlilik hala devam ediyor. Ağırlıklı olarak sanayiinin ve endüstrinin atıkları ile bu hale geldi. Atıklarını bırakan belediyelerde var. Ancak Ancak belediyelerin evsel atıkları ile Ergene bu hale gelemez. Suyun analizini yaptığımızda sanayi tuzları çıkmakta. Çevre Bakanlığı yaptığı denetimlerle bunu önleyecek. Fabrikalara arıtması olması gerektiğini söyleyecek ve yapılmasını isteyecek. Eğer yapılmıyorsa kapatılacak bu fabrikalar. Burada atıklarını döken fabrikaların çoğunda arıtma sistemleri yok. Hatta söz konusu işletmelerin inşaaat ruhsatı bile yok. Ruhsatsız işletmeler belediyenin sınırında değil, valiliğin sınırları içerisinde olanişletmeler. Valiliklerin bu yerdeki denetleme yetkilerini yerine getirmediklerini görüyoruz. Uzunköprü halkı adına konuşuyorum. Evlerimizde kokudan dolayı kapı çerçeve açamıyoruz. Ergeneden buharlaşan gaz bulutu ve zehri soluyarak vücudumuzu alıyoruz. Nasıl etkilendiğimizi bilmiyoruz. Devletin çalışma yaparak bizi aydınlatması ve lazım. Kanserler çok fazla. Ölenlerin çoğu kanserden ölüyor.

Sanayiye, iş gücüne ve istihdamla hayır demiyoruz. Bu işin siyaseti yok. Üretim yapılacak diye bu insanların ölmelerine taraftar değiliz. Uzunköprü'de doğdum ve burada yaşıyorum. Zehirlenmek zorunda değiliz.

SUÇ DUYURUSU

Nehiri kirletenlerin tespit edilmesi için Uzunköprü Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu belirten İşbilen, ôBenim asıl mesleğim avukatlık. Ergene nehrini ve çevreyi kirletenlerin tespit edilerek kamu davası alması için suç duyurusunda bulundum. Soruşturma sürüyor. ôdedi.

Ergene Nehri'nin sözün bittiği yer olduğunu belirten Uzunköprü Ziraat Odası Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Halil İbrahim Bulak, ôErgene Havzasında 52 bin dekar çeltik ekiliyor. Ancak üreticiler Ergene'nin suyundan faydalanamıyor. Baraja ve yer altı sularına muhtacız. Sözün bitiği yer değimiz de ise æAdı nehir, içinden akan ise zehir'. Çeltik ektiğimiz yerlerde 900 kilo verim alırken, bu 300 kiloya kadar düştü. Bir çok çiftçimiz kanser ve kalp krizinden dolayı hayatını kaybediyor. Yetkililerin biran önce Ergene'yi kurtarmasını betkliyoruz. ödedi.

Nehrin çok pis olduğunu belirten çiftçi Bakiye Gürsoy ise şunları söyledi: ôHerkes kanser. 10 kişiden 8'i kanserden ölüyor. Trakya'nın ölümü, bizim yok oluşumuz Ergene Nehri'nden olacak. Devlet temizlesin bu nehri. Bizim ekmeğimiz burası . Ekmeğimizi bu fabrikalar öldürdü. Fabrikalar nedeniyle köylerden ve Uzunköprü'den göç başladı. ödedi.

Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ise , Ergene Nehri'nin insan sağlığına verdiği zararları araştırmaya başladı.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali